fbpx

Een sollicitatiebrief schrijven in stappen:

Wil je een goede sollicitatiebrief schrijven? Wil je de lezer geboeid houden? Uitgenodigd worden voor een gesprek? Daar gaan wij je bij helpen!
Regelmatig horen wij mensen die verkrampen bij het idee dat ze een sollicitatiebrief moeten schrijven. ‘Hoe schrijf ik een goede sollicitatiebrief?” ”Wat moet ik allemaal benoemen?” ”Waar begin in?”
Loop jij hier ook op vast? In dit artikel leggen we je uit hoe je de ultieme sollicitatiebrief schrijft, stap voor stap!

Inhoudsopgave

– Wat is het verschil tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief? – Voorbereiding sollicitatiebrief schrijven – Opbouw van je sollicitatiebrief    1. Contactgegevens     2. Plaats en datum     3. Betreft    4. Aanhef van de sollicitatie    5. Aanleiding van je brief    6. Promotie van jezelf    7. Motivatie    8. Actie/verzoek tot reactie     9. Afsluiting     10. Je cv toevoegen – Voorbeeld sollicitatiebrief schrijven 2018 – 6 voorbeelden voor een goede openingszin in je sollicitatiebrief – Opmaak sollicitatiebrief 2018 – Sollicitatiebrief downloaden – Begeleidende tekst bij sollicitatiebrief mailen – Voorbeeld begeleidende tekst bij sollicitatiebrief mailen – Open sollicitatiebrief schrijven – Extra tips om een goede sollicitatiebrief te schrijven

Wat is het verschil tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief?

Het verschil tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief is best lastig. Vaak zullen deze termen door elkaar gehaald worden, namelijk lang niet iedereen weet wat het verschil tussen de twee is.

Overeenkomsten tussen motivatiebrieven en sollicitatiebrieven

Om erachter te komen wat het verschil precies is, moet je weten dat beide brieven voor dezelfde doeleinden gebruikt worden.
De bedoeling van deze brieven is de interesse van de lezer wekken zodat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Naast dat de brieven dezelfde opbouw hebben, hebben de brieven vaak beiden een opvallende opening waarin de sollicitant zich voorstelt.

Het verschil tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief

Zoals je hierboven hebt gelezen zijn er best wat overeenkomsten tussen de brieven, waardoor het logisch is dat niet iedereen begrijpt wat het verschil tussen de twee is.
Het verschil tussen de twee is dat een sollicitatiebrief vooral draait om het toelichten van jouw cv. Je gaat dieper in op alle onderdelen zoals je werkervaring, opleidingen, je vaardigheden etc.
Maar omdat dit eigenlijk ook allemaal al in je cv staat, wat soms ook al voldoende informatie is, vragen steeds meer werkgevers om een motivatiebrief bij je cv. Hierin beschrijf je je motivatie en ambities. Je vertelt waarom jij degene bent waar ze voor moeten kiezen en geeft aan waarom je bij dat specifieke bedrijf wilt werken.
Een motivatiebrief ligt, zoals de naam al zegt, de nadruk op je motivatie. Terwijl je sollicitatiebrief dieper ingaat op je cv met een klein stukje motivatie.
goede-sollicitatiebrief-schrijven (1)

Voorbereiding sollicitatiebrief schrijven

Maar in dit artikel leggen we de motivatiebrief even naast ons neer en gaan we verder in op het schrijven van een sollicitatiebrief. Hierbij begin je met de voorbereiding, een goede voorbereiding is namelijk essentieel voor het schrijven van een goede brief.

Vacature nog een goed doornemen

Het is heel goed om te weten wat de functie waar je op solliciteert precies inhoud en naar wat voor soort werknemer het bedrijf op zoek is. Pak daarom de vacature erbij als je begint met je sollicitatiebrief schrijven. Lees deze nog even goed door en schrijf de belangrijkste punten op zoals: Wat is de naam van de organisatie, wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van deze functie, wat is de naam van mijn contactpersoon etc. Zo krijg je een goed overzicht van de vacature.

Het bedrijf leren kennen

Je zult je ook goed moeten verdiepen in het bedrijf waar je gaat solliciteren. Zorg dat je zoveel mogelijk informatie verzamelt zoals de hoeveelheid werknemers, de sfeer en cultuur van het bedrijf etc.
Wees op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Deze informatie verzamel je door bijvoorbeeld de website te bezoeken, Social mediapagina’s of reclame-uitingen zoals folders, posters etc.
Als je weet bij wat voor soort bedrijf je gaat solliciteren, helpt het je om een aansprekende sollicitatiebrief te schrijven.
Je bent lekker op weg! Nu je je research hebt gedaan kun je beginnen met je sollicitatiebrief schrijven!
sollicitatiebrief-schrijven-tips-voorbeelden

Opbouw van je sollicitatiebrief

Om te voorkomen dat je een onsamenhangende brief schrijft, is het belangrijk om je vast te houden aan de opbouw van een sollicitatiebrief. We lopen er puntsgewijs met je doorheen.
Als je iets verder naar beneden scrolt vind je een voorbeeld welke bij onderstaande tekst hoort. 

1. Contactgegevens

Begin je sollicitatiebrief met je contactgegevens. Dus je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Plaats deze links bovenaan je brief.

2. Plaats en datum

Boven de aanhef staat de plaats en datum waarop je de brief hebt geschreven.

3. Betreft

Hier laat je weten op welke functie je solliciteert.

 4. Aanhef van de sollicitatiebrief

Richt je brief altijd aan een concreet persoon als dat mogelijk is. Dit staat een stuk beter dan ‘Geachte heer/mevrouw’. Als je niet weet aan wie je de brief moet richten, kun je contact opnemen met het bedrijf om de juiste naam van de persoon te achterhalen. Scoor je punten mee!

5. Aanleiding van je brief

Hier trek je de aandacht van de lezer. Een goede eerste indruk is superbelangrijk, dat geld zeker ook in je sollicitatiebrief.

6. Promotie van jezelf

Nadat je de aandacht hebt getrokken is het belangrijk om interesse op te wekken bij de lezer van je sollicitatiebrief. Dit doe je door enthousiast te zijn en jouw unieke eigenschappen te benoemen. Breng de meest relevante elementen uit je studie of werkervaring naar voren.
Zorg dat deze aansluiten bij de werkzaamheden uit de vacature zodat de lezer denkt: deze kandidaat voldoet aan onze eisen.

7. Motivatie

Maak duidelijk waarom jij deze baan wilt hebben. Hier beschrijf je ook de reden waarom jij geschikt bent voor deze functie en waarom je goed bij dit bedrijf past.
Het bedrijf/de lezer moet overtuigd raken en het verlangen krijgen om je beter te leren kennen.
Vermijd zinnen zoals ‘ik denk dat ik veel kan leren binnen uw onderneming’. De werkgever neemt je aan omdat je wat voor het bedrijf kunt betekenen, niet omdat jij denkt dat je er iets kunt leren.

8. Actie/ verzoek tot reactie

Het doel van deze brief is natuurlijk een uitnodiging voor een gesprek. Daarom sluit je je brief af met aanzet tot actie, bijvoorbeeld: ‘Graag zou ik mijn brief verder toelichten in een persoonlijk gesprek. Ik zie uit naar uw reactie. Of vermeld bijvoorbeeld dat je graag wordt uitgenodigd voor een gesprek zodat je de lezer/werkgever persoonlijk kunt overtuigen van jouw kwaliteiten.

9. Afsluiting

Je sluit je sollicitatiebrief af met ‘Met vriendelijke groet,’’ en daaronder een enter, daaronder je naam en achternaam.

10. Je cv toevoegen

Vergeet niet om je cv toe te voegen als bijlage. De bijlage(n) benoem je in de begeleidende mail onder je naam zoals: Met vriendelijke groet, [Naam] Bijlage 1: cv Bijlage 2: Sollicitatiebrief
Straks gaan we verder in op hoe je een begeleidende mail schrijft.

Voorbeeld sollicitatiebrief schrijven 2018

sollicitatiebrief-schrijven-voorbeeld-04

6 voorbeelden voor een goede openingszin in je sollicitatiebrief

Zoals je net hebt kunnen lezen is een eerste indruk superbelangrijk. Je kunt echt het verschil maken door je sollicitatiebrief te beginnen met een pakkende openingszin en gelijk de aandacht van de lezer te trekken
Een beetje inspiratie is nooit mis, daarom hebben wij een paar voorbeelden van openingszinnen voor je verzameld.

Stel een vraag

U bent op zoek naar een medewerker inkoop. Heeft u weleens gedacht aan een inkoper met veel ervaring als verkopen?

Gebaseerd op actualiteit. 

Eenzaamheid onder ouderen komt steeds vaker voor. Mijns inziens blijven er veel mogelijkheden onbenut om dit probleem op te lossen. Ik zou me graag inzetten voor dit probleem.

Associeer.

Al een tijdje volg ik [bedrijfsnaam] op Facebook en zie ik prachtige projecten voorbij komen. Toen ik gisteren de vacature ‘Grafisch vormgever’ tegenkwam, zat ik dan ook binnen 1 minuut achter mijn laptop deze sollicitatiebrief te schrijven. Het lijkt me geweldig om als grafisch vormgever binnen uw bedrijf te werken!

Gebaseerd op actualiteit.

“De afgelopen weken zag ik het regelmatig in het nieuws langskomen: klanten willen snel en goed geholpen worden door de klantenservice. Ik ben ervan overtuigd dat ik hier de juiste persoon voor ben en daarom solliciteer ik graag naar de functie van medewerker klantenservice bij uw bedrijf.

Gebruik de vacaturetekst als inspiratiebron. 

Ik las uw advertentie online en dacht meteen: dit is een baan voor mij. Ik zal u vertellen waarom. Versnelde groei. Dat is uw strategische doelstelling voor dit jaar. En dat vraagt om een hr-manager die ervaring heeft in het werken in een snelle, resultaatgerichte businessomgeving. Ik solliciteer daarom graag naar de functie.”

Wanneer je een open sollicitatie stuurt.

U heeft een prachtig bedrijf welke ik al jaren volg. De normen en waarden, maar ook de dienstverlening van uw bedrijf spreken me erg aan. Nu ik op zoek ben naar een nieuwe baan, schoot uw bedrijf mij als eerste te binnen. Kunt u mij vertellen of u plek heeft voor een gemotiveerde, ervaren collega
Lees verderop in dit artikel meer over het sturen van een open sollicitatie.
Loop niet vast op het bedenken van een openingszin. Kom je er niet uit, gebruik dan een standaard openingszin, daar is namelijk helemaal niets mis mee. De openingszin kun je ook als laatste bedenken, nadat je klaar bent met je sollicitatiebrief schrijven.

Opmaak sollicitatiebrief 2018

Je bent (BIJNA) klaar met je sollicitatiebrief schrijven!
Maar wat nu zeker ook niet onbelangrijk is, is de opmaak van je sollicitatiebrief. De manier waarop je de brief opmaakt is heel belangrijk. Het laat niet alleen zien dat je oog hebt voor detail, maar ook dat je iets op een duidelijke, nette manier kunt presenteren.
Je kunt je sollicitatiebrief bijvoorbeeld een kleurtje geven. Je sollicitatiebrief valt hierdoor niet alleen meer op, het laat ook zien dat je creatief bent en er extra tijd in hebt gestoken.
sollicitatiebrief-schrijven-voorbeeld  sollicitatiebrief-schrijven-voorbeeld-02sollicitatiebrief-schrijven-voorbeeld-01

Zorg dat je sollicitatiebrief en cv op elkaar aansluiten

Het meeste mooie is wanneer je sollicitatiebrief goed aansluit bij de opmaak van je cv. Wij leveren altijd een bijpassende sollicitatiebrief bij het downloaden van een cv. In onze shop kun je een aantal voorbeelden bekijken.

Denk na over het lettertype

Verder let je goed op welk lettertype je gebruikt. Kies niet voor rare, niet leesbare lettertypes maar houd het zakelijk, overzichtelijk en duidelijk.
Als je een wat creatiever cv wil, kun je de koppen een kleurtje geven of dikgedrukt maken.

…En de lettergrootte

De lettergrootte is het best leesbaar als deze 10 punten groot is. Zorg ook voor een ruime regelafstand in je brief. Dit zorgt ervoor dat je sollicitatiebrief er rustig uitziet en makkelijk leest. Kies bijvoorbeeld voor een regelafstand van anderhalf.

Houd het kort!

Of kort, maak je sollicitatiebrief in ieder geval niet te lang. Eén A4’tje lang zou perfect zijn.
Als een bedrijf tientallen sollicitatiebrieven moet lezen, zitten ze niet te wachten op een sollicitatiebrief van 4 pagina’s. Zorg dus dat de teksten kort en krachtig zijn.

Sollicitatiebrief downloaden

Hier kun je de sollicitatiebrief downloaden die we hebben gebruikt bij dit blog. Er is ook een bijpassend voorbeeld cv te downloaden. Beide templates zijn makkelijk en snel aan te passen in Word. Kom je er niet helemaal uit? Bekijk dan onze hulpvideo’s!
Zo heb je binnen no time een professioneel cv en sollicitatiebrief waar jouw toekomstige werkgever niet omheen kan!

Begeleidende tekst bij sollicitatiebrief mailen

Oké, het is zover. Je cv is klaar en ook je sollicitatiebrief ziet er gelikt uit! Het is tegenwoordig heel gebruikelijk om je sollicitatiebrief en cv via de mail naar de ontvanger te sturen.
Maar de begeleidende e-mail bij je sollicitatiebrief en cv, hoe schrijf je die?

Hoe belangrijk is een begeleidend mailtje?

Dit begeleidende mailtje is het eerste wat de ontvanger leest voordat hij je sollicitatiebrief en cv opent. Het is dus van groot belang dat dit klopt.

Typ je sollicitatiebrief niet als mail

Je sollicitatiebrief typ je niet los in een mail, maar deze voeg deze echt toe als bijlage. Het is netter wanneer de brief als apart bestand wordt meegestuurd. Je hebt een aparte begeleidende tekst nodig.
Ook hier geldt: let goed op dat je de naam van de persoon aan wie de brief gericht is, goed schrijft.

Kort, krachtig en foutloos

Zorg ervoor dat de begeleidende tekst kort, krachtig en foutloos is. Meld op welke vacature je solliciteert en dat je de sollicitatiebrief en cv als bijlage hebt toegevoegd.

Let op de naam van de pdf-bestanden

Let goed op de naam van de pdf-bestanden die je toevoegt. Noem deze bijvoorbeeld ‘sollicitatiebrief + naam + achternaam’ en ‘cv + naam en achternaam’.
Het onderwerp van de mail kun je simpel houden. Begin bijvoorbeeld met ‘sollicitatie + functienaam’. Op deze manier weet je lezer direct waarom jij mailt.

Voorbeeld begeleidende tekst bij sollicitatiebrief mailen

Voorbeeld-begeleidende-tekst-bij-sollicitatiebrief-mailen (1)

Open sollicitatie sturen

Wil je een open sollicitatie sturen naar een bedrijf waar je graag wil werken? Dan hebben we hier een aantal tips voor je.

Waarom een open sollicitatie lastiger is

Normaal gesproken solliciteer je op een geplaatste vacature en houd je rekening in je brief met de gevraagde eigenschapen en werkzaamheden die in de tekst omschreven worden. Maar bij het schrijven van een open sollicitatie heb je geen houvast aan een vacature.
Dit maakt het een schrijven van een open sollicitatie een stukje lastiger.

Leg uit waarom je bij dit specifieke bedrijf solliciteert

Het is belangrijk dat je duidelijk uitlegt waarom je voor dit bedrijf gekozen hebt. Laat je motivatie en enthousiasme zien. Gebruik hierbij feiten en voorbeelden om je beweringen te ondersteunen

Geef antwoord op de volgende vragen

Wie ben jij en waarom solliciteer je op deze baan? Wat kan je en waaruit is dat gebleken? Wat voor soort persoon ben je en wat zijn je ambities? Open-sollicitatie-versturen-schrijven-help-voorbeeld

Extra tips voor een goede sollicitatiebrief

  • Controleer je brief of taal- en spelfouten
  • Soms word je gevraagd om een motivatiebrief te schrijven in plaats van een sollicitatiebrief. Als dit het geval is, houd je hier dan aan
  • Als je meerdere sollicitaties verstuurt, zorg dan dat elke brief maatwerk is. Stuur niet allemaal dezelfde brieven rond.
  • Adresseer aan de juiste contactpersoon en zorg dat je zijn of haar naam goed schrijft.
  • Geen lange lappen tekst maar gebruik kortere krachtige zinnen.
  • laat zien dat je je huiswerk hebt gedaan en meer weet van de bedrijfscultuur en actuele werkzaamheden van dit bedrijf
  • Vertel niet wat je wil zeggen, maar wat de lezer wil horen.
Met deze informatie kun jij aan de slag om een van de beste sollicitatiebrieven te schrijven die jouw toekomstige werkgever ooit heeft ontvangen! 😉
Succes! You got this!