Je cv versturen naar je toekomstige werkgever, dit lijkt simpel. Je voegt je cv en sollicitatiebrief toe als bijlage in een email en drukt op verzenden, toch? Fout.
Wanneer je zonder na te denken je cv verstuurd naar diegene die de vacature online heeft gezet, doe je het fout.
Hoe kan ik dan wél mijn cv versturen naar mijn toekomstige werkgever?
Als je de kans op een uitnodiging wil vergroten, moet je eerst gaan denken aan personalisatie. De grootste kans op een uitnodiging krijg je door een doelgerichte, en persoonlijke aanpak vanaf het begin. Want zou het niet fijn zijn als jou cv direct bij de juiste persoon binnen een bedrijf terecht komt?
Hoe leg je contact met de juiste persoon?
“Het is een kleine wereld” heb je vast vaker iemand horen zeggen. Deze zin verwijst naar het feit dat er altijd wel iemand in je persoonlijke kring is die zelf, of misschien iemand anders kent die jou kan helpen met het bereiken van diegene die jou cv moet ontvangen. Ga daarom dus in je eigen netwerk opzoek naar personen die jou weer een stapje verder kunnen helpen richting diegene die je zoekt. Je zal bovendien merken dat dit makkelijker gaat dan verwacht!
Tip:
LinkedIn kan erg makkelijk zijn bij bijvoorbeeld het vinden van de juiste persoon en zijn/haar mailadres.
Oké, je hebt de juiste persoon gevonden! En nu?
Tijd om je cv op zijn/haar bureau te krijgen. Belangrijk is om gelijk interesse op te wekken bij de persoon die jouw sollicitatie binnenkrijgt in zijn/haar inbox. De gemiddelde onderwerp regel van een inbox laat maar zo’n 60 tekens zien en op mobiele apparaten zelfs maar 25 tot 30 tekens. Houdt daarom je onderwerp dus kort en bondig!
Probeer eens met een oplossing/verbetering te openen
Goed:
Onderwerp: Ik kan [ naam bedrijf ] laten groeien
Onderwerp: Ik optimaliseer uw inkoop binnen een half jaar
Fout:
Onderwerp: Hallo
Onderwerp: Sollicitatie
Vind je dit nét iets te ambitieus? Probeer jezelf dan via de onderwerp regel in de kijker te zetten door bijvoorbeeld een goede eigenschap of een bekroning te noemen.
Goed:
Onderwerp: Een Michelin kok voor [ naam bedrijf ] ?
Onderwerp: Kan [ naam bedrijf ] mijn 10.000+ uur ervaring gebruiken?
Fout:
Onderwerp: Johan’s C.V.
Onderwerp: Sollicitatiebrief + cv van Johan
Met een onderwerp als bovenstaande wek je interesse van de ontvanger, nu is het zaak om je bericht te personaliseren.
Het begeleidende bericht
Laat in je begeleidende bericht hoe jouw vaardigheden en prestaties passen bij de cultuur van de onderneming en gebruik een natuurlijke manier van schrijven. Bedrijven zullen makkelijker iemand aannemen die over een goede persoonlijkheid beschikt, dus wees niet bang om te laten zien wie je bent. Aan de andere kant moet je in je achterhoofd houden dat er bedrijven zijn die liever een formele toon gebruiken in de communicatie. Aan jou de taak om dit in je vooronderzoek te bepalen.
Vergeet in je bericht niet te verwijzen naar de bijlage (je cv)
Dit kan je op de volgende manieren doen, bijvoorbeeld:
• U vind mijn CV in de bijlage
• Ik heb mijn CV als bijlage toegevoegd aan dit bericht
• In de bijlage vind u mijn Curriculum Vitae
• Mijn Curriculum Vitae is als bijlage toegevoegd aan dit bericht
Vervolgens is het belangrijk om je c.v. als .PDF bestand mee te sturen, dit voorkomt namelijk dat er door anderen wijzigingen gemaakt kunnen worden in jouw document.
Tip:
Gebruik je naam in voor het opslaan van je .PDF bestand (bijvoorbeeld c.v. Johan de Bruin). Daardoor is het document makkelijk terug te vinden in de computer van de ontvanger en daarnaast ziet het er professioneler uit als je een duidelijke naam aan het document geeft.
Conclusie
Als laatste, de conclusie. Hier rond je je sollicitatiebrief mee af met de bedoeling dat de lezer positief eindigt met jouw brief. Vermeld bijvoorbeeld: ‘Graag kom ik mijn brief persoonlijk toelichten in een gesprek.’