fbpx
Home » sollicitatiegesprek » 8 tips waarmee jij goed je sollicitatiegesprek ingaat

8 tips waarmee jij goed je sollicitatiegesprek ingaat

Je sollicitatiebrief en cv zijn door het strenge filter gekomen en je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Op grond van wat de werkgever nu van je weet, lijk je dus een geschikte kandidaat. Maar je bent er nog niet, want je moet nog enkele
fases goed doorlopen. En dan is het zover.. brrr. Erop of eronder!

8 tips waarmee jij goed je sollicitatiegesprek ingaat

Verdiep je in het bedrijf

Zorg ervoor dat je je van tevoren inleest en zoveel mogelijk informatie verzamelt. Wees op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Doe daarnaast je research door bijvoorbeeld de website te bezoeken, social media pagina’s of reclame uitingen zoals folders, posters etc.  Je kunt hierdoor laten zien dat je je best hebt gedaan en graag wilt.

Bereid je verder voor

Naast het verdiepen in het bedrijf kun je meer doen om je goed voor te bereiden. Bedenk van tevoren vragen die je wilt stellen, misschien wil je meer weten over de werkzaamheden, of wil je meer informatie over de organisatie (die je niet kon vinden op internet of andere uitingen). Check ook je Social Media van tevoren. Scherm bijvoorbeeld je profiel af zodat je gesprekspartner je online profielen niet kan zien, of verwijder berichten en/of foto’s die het krijgen van een baan kunnen beïnvloeden. Ten slotte kun je erover nadenken wat je meeneemt. Bijvoorbeeld een schrijfblok, agenda, je cv.

Kleed je passend

Denk na over je kledingkeuze. Het eerste oordeel wordt over je geveld bij de kennismaking.  Zorg daarom dat je er verzorgt uitziet en kleed je passend. Ook hier is de voorafgaande research handig, is het een formeel of informeel bedrijf?

Kom op tijd

Erg belangrijk en goed te realiseren. Zorg dat je op tijd komt, een kwartier tot tien minuten van tevoren is prima. Als je toch bang bent dat je te laat komt, laat dit dan op tijd weten aan de persoon waar je het gesprek mee hebt en bel hem even.

Een goede handdruk

Als je bij binnenkomst al een slap handje geeft, moet je de rest van het gesprek wel heel goed je best doen om dit te compenseren. Zorg daarom voor een handdruk die zelfvertrouwen uitstraalt.

Let op je houding

Je houding is ook een belangrijk onderdeel van je sollicitatiegesprek. Wees rustig, maar kom wel geïnteresseerd over. Creëer een open houding en zorg dat je oogcontact maakt, kijk de persoon aan als hij of zij een vraag stelt. Ga rechtop in je stoel zitten en probeer je handen rustig op bijvoorbeeld je schoot te houden, gebruik je armen/handen waar nodig om te gebaren maar overdrijf dit niet. En vergeet daarnaast vooral de kracht van een glimlach niet J.

Goed luisteren en belangstelling tonen

Luister actief, knik af en toe als een bevestiging dat je de andere persoon volgt een begrijpt. Maak eventueel notities van belangrijke punten waar je na een uitleg een vraag over wilt stellen. Stel bijvoorbeeld vragen over de vacature, inhoud van het werk, of er opleidingsmogelijkheden zijn, hoe de sfeer binnen de organisatie is etc.

Vraag naar de vervolgprocedure

Als laatste: neem aan het einde van het gesprek even de tijd om te kijken of je alle informatie hebt die je van tevoren wilde hebben en of er nog vragen zijn. Als je bijvoorbeeld nog niet verteld is hoe de verdere procedure verloopt, vraag hier dan zelf naar en maak vervolgens afspraken over wat er gaat gebeuren na dit gesprek (wie laat iets van zich horen en wanneer?). Het is daarentegen niet netjes om in het eerste gesprek te vragen naar de arbeidsvoorwaarden, doe dit in het tweede gesprek.

Succes!

Wil je op de hoogte gehouden worden van dit soort artikelen?

Volg ons dan op je favoriete kanaal!